Lezing Driegaarden

Dinsdag 7 november jongstleden puilde Huize Vredenburg uit. De reden was de lezing over de Driegaarden, een stukje Duiven in Westervoort. Gerard Greven, geboren aan de driegaardensestraat 3, verzorgde een uitgebreide lezing over Driegaarden. Compleet met foto’s en diverse leuke verhalen vertelde Gerard over zijn geboortegrond. Al van 1841 was

en diverse leuke verhalen vertelde Gerard over zijn geboortegrond. Al van 1841 was Driegaardensestraat 3 bewoond door de familie Greven. In eerste instantie werd de boerderij Schoonoord, gehuurd door Gerardus Greven. Hij kon de boerderij in 1871 kopen. De familie woonde er totdat het in 1987 plaats moest maken voor het huidige industrieterrein.

Hoewel de Driegaarden op Duivens grondgebied lag waren de bewoners van dat stukje Duiven veel meer Westervoorts georiënteerd. En dat bleek ook tijdens de lezing. Veel Westervoorters waren er op af gekomen. En, ze kregen waar voor hun geld. Prachtige foto’s van boerderijen die plaats hebben  moeten maken voor de oprukkende bedrijven. Heel Driegaarden werd bedrijventerrein. Rechts achter op bovenstaande foto is de boerderij van de familie van Aken te zien. Op de plaats waar voorheen de boerderij van de familie Goris stond, staat nu Mc Donalds.

De avond was gepland tot 21.30 uur maar Gerard was niet te stuiten. Vol enthousiasme kwam de ene anekdote na de andere. Uiteindelijk werd er om kwart over elf een punt gezet achter deze lezing. Maar Gerard had hij nog wel een uurtje of twee door kunnen gaan.

De reacties van de bezoekers waren erg positief. Al met al een zeer geslaagde avond.

Gerry van der Sterren.