Van de Redactie

Voor het eerst een digitale versie van ons kwartaalblad Bij de Tijd.

Na een gedachtewisseling hierover tijdens de laatste jaarvergadering, een enquête onder de lezers en uitvoerige samenspraak tussen bestuur en de redactie dan nu de praktijk. De redactie is blij met het derde jaarboek wat in december is uitgebracht. En ja, deze viel nog “ouderwets” bij u op de deurmat!

Een jaarboek geeft ons de kans om dieper en uitvoeriger op de gekozen onderwerpen in te gaan. Het jaarboek heeft dan ook de omvang van vier oude kwartaalbladen. Goed om hier te mogen melden dat aan het jaarboek 2022 al weer volop wordt gewerkt door een aantal auteurs.

Zo gezien biedt de digitale Bij de Tijd dus extra ruimte voor de redactie om zaken voor het voetlicht te brengen of zoals onze voorzitter, Joop Schuilenburg, in augustus 2020 zo duidelijk omschreef: “Gedurende het jaar wordt drie keer een digitale Bij De Tijd uitgebracht. Bij deze digitale versies denken we aan een overzicht van reeds plaatsgevonden activiteiten en een agenda van toekomstige evenementen, korte anekdotes, nieuws van de diverse werkgroepen en mededelingen van het bestuur.” Daarnaast biedt het de redactie de mogelijkheid om korte onderwerpen, die de historie van onze woonplaats betreffen, onder de aandacht te brengen. In deze eerste BdT-digi besteden we aandacht aan het werk van Antoon Berntzen. Deze Westervoortse kenner van de plaatselijke historie, overleden in 2007, heeft een groot aantal publicaties op zijn naam staan. Veelal juweeltjes van “dorpsgeschiedenis” op een zeer leesbaar niveau. Als voorbeeld noemen we hier: “Wandelen door de Dorpstraat” waarbij hij de geschiedenis van diverse panden bespreekt. Wij waren blij dat de Historische Kring onlangs de beschikking kreeg over deze historische doorkijkjes. Wij besteden in de komende BdT-digi’s hier aandacht aan.

Antoon Berntzen behoorde met o.a. Harrie Kemperman en Bart Gogherman tot de oprichters van onze Historische Kring Westervoort. Voor zijn verdiensten voor de Westervoortse historie werd hij koninklijk onderscheiden.

Hans Lamers & Henk Lenselink