Het nieuwe leven van sint Werenfridus

De verbouwing van de Werenfriduskerk aan de Dorpstraat vordert gestaag. Een aantal leden van de Historische Kring Westervoort hebben zaterdag 9 maart jongstleden op uitnodiging van de projectleider een kijkje mogen nemen in de kerk. Theo Kamschreur, die samen met zijn compagnon Jos van Heteren verantwoordelijk is voor de hele gang van zaken, ontving ons en gaf op een begrijpelijke manier tekst en uitleg over wat we te zien kregen. Het eerste wat opviel was de hoeveelheid ruimte die er in de kerk zit. Ik ken de kerk nog als kerk en had nooit het idee dat ik in een enorme ruimte zat. Maar als je nu ziet wat er allemaal met die ruimte is gedaan… Ongelooflijk! Theo vertelde zijn verhaal en dat gaf ons een beetje inzicht in wat er allemaal bij zo’n project komt kijken. Je wilt niet weten wat er allemaal aan regelgeving is, waar men zich aan heeft te houden, bijna onmenselijk. Maar Theo was en bleef enthousiast. Hij begon in netjes Nederlands, maar al gauw werd de uitleg in het mooie Westervoortse dialect voortgezet. En met de nodige humor.

Wat erg mooi is gedaan is de ruimte bij het voormalige altaar. Als je daar staat heb je nog steeds het gevoel in de vertrouwde Werenfriduskerk te staan.  Deze ruimte blijft ook zo. Zo kunnen daar diverse culturele activiteiten plaatsvinden. Te denken valt aan lezingen of intieme concerten.  Onderstaande foto werd genomen vanaf de eerste etage.

Op deze eerste etage komen een aantal appartementen met opmerkelijk veel ruimte. Vervolgens gingen we weer een ladder op en kwamen zo op de tweede etage. Ook hier komen appartementen. De ramen, die hier zijn geplaatst, bieden een prachtig uitzicht over Westervoort op een wijze die ik nog nooit eerder gezien heb.

En geloof het of niet, er kwam nog een ladder aan te pas en toen stonden we op de derde etage. Toen pas zag je hoe hoog deze kerk eigenlijk is. We stonden op ongeveer 12 meter hoogte. Tot de nok was het nog eens een meter of drie. In het dak zijn diverse dakramen geplaatst en dat leverde licht maar ook een prachtig uitzicht op.

De hele verbouwing van de kerk is een megaklus die door de aannemer met veel enthousiasme en kundigheid wordt uitgevoerd. Deze aannemer heeft zes medewerkers in dienst. De oudste is 26 jaar. Zij hebben alles zelf gedaan, gesloopt opgeruimd en alles gebouwd. Wij waren er allemaal erg van onder de indruk.

Kortom naar onze bescheiden mening is Theo en zijn team er erg goed in geslaagd om de kerk om te bouwen tot een multifunctionele ruimte, zonder afbreuk te doen aan het beeldbepalend gebouw binnen Westervoort.

Gerry van der Sterren