Graven in de vuurlinie

Op de site Graven in de vuurlinie van Karin van Veen staat het bijzondere oorlogsverhaal over de gebeurtenissen in het spergebied langs de Rijn in Gelderland. Vanaf september 1944 moesten op bevel van de Wehrmacht hele dorpen en steden ontruimen. Ook Westervoort, dat bij de verdediging van Duitsland tegen de oprukkende geallieerden een belangrijk bruggenhoofd vormde. Het dorp was een levensgevaarlijk frontgebied geworden. Intussen legden Nederlandse dwangarbeiders de Panther-Stellung aan.

De artikelen beschrijven de gebeurtenissen in het frontgebied van Spijk tot aan de Grebbeberg. Ook vertellen voormalige dwangarbeiders en andere betrokkenen over hun ervaringen. Graven in de vuurlinie bevat informatie over de arbeidsinzet, de Duitse organisatie, de verdedigingslinie en het leven in de verblijfskampen voor de arbeiders. En uiteraard bevat de website historische foto’s. Meer informatie blijft overigens welkom.

Op deze site staan diverse verhalen van Nederlanders in het front- en spergebied langs de Rijn in Gelderland. ’44/’45 Met name wordt er ook een verhaal gewijd aan de brug bij Westervoort. Klik hier voor dat verhaal.

De volledige Website “Graven in de vuurlinie” kunt u hier inzien.