Ook de tweede excursie van dit jaar vond plaats in Arnhem.Op 21 september 2024 ging de excursie naar de Eusebiuskerk of Grote Kerk in Arnhem. Er hadden zich 19 leden ingeschreven. Om 10.00 uur werden wij in Arnhems Meisje ontvangen met koffie of thee en een lekker gebakje. Rond half elf zijn wij naar de kerk gegaan. Bij de ingang kregen wij uitleg over de audiotoer, een kastje waar we alle info kregen bij de diverse onderdelen. Vanaf dat moment kon ieder zijn eigen route door de kerk bepalen. Er waren vier hoofditems, het praalgraf van Karel van Egmond, Hertog van Gelre, het priesterkoor, de grafkelders onder de kerk en de toren. Alle items waren de moeite waard. In de grafkelders stonden de relikwieën van de hertog, van zijn dienaar en van drie andere familieleden. Ook was er een zogenaamde knekelpot, waar vele botten lagen die waren gevonden tijdens de aanleg van de sint Jansbeek pal naast de kerk. Ook werd er een animatiefilm getoond van de bouw van de kerk, van oorsprong tot het heden. Rond de graftombe van Karel van Gelre, zoals die genoemd werd, zijn veel archeologische vondsten tentoongesteld.
Het letterlijke hoogtepunt van de excursie was de toren. Met de lift naar 7 hoog en vervolgens via een uiterst smal trapje naar de uitkijkpost. Het was jammer dat het wat heiig was. Maar het was genieten om Arnhem vanaf zo hoog te bewonderen. Terug weer via dat trapje met de liftnaar de volgende stop. De beroemde “glazen balkons”, twee balkons van glas, aan de buitenzijde van de toren. Een bijzondere ervaring om op een glasplaat te lopen, 70 meter boven de grond. Om kriebels in de buik van te krijgen. Bij de laatste liftstop kwamen we in een presentatieruimte waar een animatiefilm te zien was over de verwoesting van de toren tijdens de tweede wereldoorlog.
Na alles uitgebreid te hebben bekeken zijn we weer naar het Arnhems Meisje gegaan. Hier werd genoten van een zeer uitgebreide lunch. Alle leden kregen nog twee boekjes uitgereikt. Deze boekjes, “WO II – herinneringen Arnhem” en “ Religieus Erfgoed Arnhem”, werden door Frans Brink aangeboden. Het zijn boekjes uit de serie “Fiets- en wandelroute Kunst en cultuurroute”.
Als afsluiter werden de leden verrast met een bijzonder gedichtje, voorgedragen door de schrijver zelf, Albert Deuss. Al met al een zeer geslaagde excursie.
Gerry van der Sterren